Szybkie i zdrowe ciasteczka z masłem orzechowym

Rok akademicki na dobre wkroczył w życie studentów, w tym również i moje. Spędzając weekendy na uczelni potrzebuje „małych nagród”, żeby umilić sobie całodzienny pobyt na zajęciach oraz uniknąć pokusy kupowania słodyczy z automatu.

Z tej właśnie okazji powstały ciasteczka orzechowo-czekoladowe, które są niezwykle łatwe w wykonaniu, a ponadto są smaczne oraz zdrowe.

Składniki

  • Szklanka zmielonych płatków owsianych
  • Dojrzały banan
  • 4 łyżki masła orzechowego (polecam 4PROACTIVE)
  • Jajko
  • Gorzka czekolada (do dekoracji)
  • Odrobina proszku do pieczenia

Wykonanie

Wszystkie składniki mieszamy, następnie wilgotną ręką formujemy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przy takich proporcjach wychodzi około 6-7 ciasteczek średniej wielkości.

Uwielbiam szybkie i proste przepisy, które nie wymagają użycia niezliczonej ilości składników. Jeżeli znacie przepisy na przekąski, które można zabrać ze sobą np. na zajęcia, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu dajcie znać w komentarzach <3

Share: